- www.hackz.nu, din kompletta guide till Thailand -

 

 

Hem
Att tänka på
Backpack - resa på egen hand
Bangkok
Bergsfolk
Bröllop
Dykning
Ekonomi och näringsliv
Festivaler
Första resan
Golf
Historia
Innan du åker
Klimat
Köpa eller hyra hus eller lägenhet
Mat
Modern historia
Natur
Religion
Shopping
Thailand
Transportmedel

 •      BTS, Skytrain
 •      Buss
 •      Kanalbåt
 •      På egen hand
 •      Taxi
 •      Tuk-Tuk
 •      Tåg

 • Trekking
  Valuta
  Varningar
  Visum

   

   

  Modern historia 1946 - idag

  Thailand ligger i en orolig del av världen men har trots detta lyckats hålla landet på en jämn nivå hela tiden genom historien, till skillnad från sina grannländer där det varit betydligt mer svajig historia. Anledningen till stabiliteten i Thailand är dels den starka monarkin och dels att folket har en stark religion (Buddhism).

  Thailändarna har mycket stor respekt för den nuvarande monarken, Kung Bhumibol Adulyadej som blev regeringschef så tidigt som år 1946. Detta gör honom till världens längst regerande monark med över 60 år bakom sig som monark och han har dessutom varit med genom hela Thailands moderna historia. Kung Bhumibol har genom sitt styrande av landet lyckats bevara den traditionella thailändska kulturen och samtidigt ta landet framåt mot ett mer moderniserat samhälle.

  Under perioden 1948-1973 styrdes landet av olika militärdiktaturer och man hade under denna period samarbete med USA, som bistod Thailand på det militära och ekonomiska planet i utbyte mot att USA fick bygga militärbaser i landet.

  Mellan 1973-1976 hade Thailand parlamentarisk demokrati efter att studenter gjort revolt mot militären som styrde landet för tillfället.

  1976 var militärstyret tillbaka igen men denna gången var styret mer öppet för demokrati än tidigare. Styret varade fram till 1979.

  1980 valdes Generalen Prem Tinsulanonda till premiärminister och det var även detta år som regeringen valdes av befolkningen. I och med att det militära hade haft så stor roll tidigare genom sitt militärstyre ville de gärna behålla kontrollen, vilket de gjorde till stor del. Den folkvalda regeringen styrde landet fram till 1991 då styret återigen togs över av militären.

  Sedan 1992 har folkvalda regeringar styrt i landet.


     Kontakta oss