- www.hackz.nu, din kompletta guide till Thailand -

 

 

Hem
Att tänka på
Backpack - resa på egen hand
Bangkok
Bergsfolk
Bröllop
Dykning
Ekonomi och näringsliv
Festivaler
Första resan
Golf
Historia
Innan du åker
Klimat
Köpa eller hyra hus eller lägenhet
Mat
Modern historia
Natur
Religion
Shopping
Thailand
Transportmedel

 •      BTS, Skytrain
 •      Buss
 •      Kanalbåt
 •      På egen hand
 •      Taxi
 •      Tuk-Tuk
 •      Tåg

 • Trekking
  Valuta
  Varningar
  Visum

   

   

   

  Mat

  I takt med att turismen till Thailand har ökat ökar även intresset för den thailändska matkulturen. Denna bjuder på smak-, variations- och kryddstark mat som är noga upplagt tillsammans med olika grönsaker som bereds noga för att ge ett bra intryck.

  Kockarna är noga med detaljerna såsom hur tillbehören skärs och hur maten läggs upp och presenteras på tallriken. I och med att det är ett billigt land kostar inte maten mer än runt 20 kr, vilket naturligtvis är mycket billigt.

  Om du vill prova på något thailändskt ska du beställa en tam sallad, som kan beställas t.ex. på restauranter eller hos kocka som lagar mat utmed gator. Salladen består av papaya eller råriven morot, vitkål, jordnötter koriander och chili.
  Chili går igen i de flesta thailändska maträtterna men det har inte alltid varit så utan tidigare var den thailändska maten mild. Detta ändrades under 1500-talet när chilin fördes in via Sydamerika.

  Vissa skillnader i matkulturen finns i landet genom att kötträtterna är ett lite vanligare inslag i norra Thailand medan fisk och skaldjur är lite vanligare i södra Thailand. Förutom ovanstående (chili) så är ris ett gemensamt inslag i den thailändska maten eftersom det är en basingrediens.

  När man är ute och äter i Thailand äter man för det första maten lugnt och för det andra beställs ungefär 1-2 rätter mer än vad man är personer i sällskapet. Sedan äter man på bästa sätt genom att ta en sked ur en rätt som äts upp tillsammans med riset. Först därefter tar man en sked ur nästa rätt. På detta sätt äter man på ett mer thailändskt sätt samtidigt som man undviker att smakerna blandas innan man avnjuter måltiden.
  Kontakta oss