- www.hackz.nu, din kompletta guide till Thailand -

 

 

Hem
Att tänka på
Backpack - resa på egen hand
Bangkok
Bergsfolk
Bröllop
Dykning
Ekonomi och näringsliv
Festivaler
Första resan
Golf
Historia
Innan du åker
Klimat
Köpa eller hyra hus eller lägenhet
Mat
Modern historia
Natur
Religion
Shopping
Thailand
Transportmedel

 •      BTS, Skytrain
 •      Buss
 •      Kanalbåt
 •      På egen hand
 •      Taxi
 •      Tuk-Tuk
 •      Tåg

 • Trekking
  Valuta
  Varningar
  Visum

  Klimat

  Det thailändska året kan delas in i tre årstider, en med nederbörd, en med lite varmare klimat och en med lite svalare klimat. Tilläggas bör att temperaturen i Thailand är relativt konstant över året och inte alls så varierande temperatur som vi i Norden är vana vid. Dock kan det bli minusgrader på högre höjder uppe i bergen.

  Årstiden med lite svalare klimat börjar i november och varar till och med februari. Orsaken till det något svalare klimatet är att nordliga vindar drar ner över landet. Det regnar sällan och då solen fortfarande är framme mycket bidrar det till att temperaturen ändå är relativt hög och varierar mellan 25 och 30 grader.

  Årstiden med lite varmare klimat börjar i mars och varar fram till och med april. Under denna period ökar fuktigheten och temperaturen varierar mellan 25 och 40 grader. För turisterna är det under denna samt föregående årstid som det är populärast att resa till Thailand. Detta hänger ihop med att vädret i Norden inte är så tilltalande under denna tid på året (man åker därmed gärna utomlands istället) och inte på grund av vädret i Thailand. Vädret i Thailand är nämligen väldigt behagligt året runt vilket gör att det inte är så bundet till när på året man reser utan det går bra när som helst. Årstiderna varierar mellan olika delar av landet så att det nästan alltid går att hitta nått ställe där det är bra väder.
  I slutet av årstiden kan det bli regn, vilket för oss vidare mot den tredje och sista årstiden som är den med mer nederbörd. Årstiden börjar i maj och varar till och med oktober månad. Det regnar i princip varje dag men varar inte mer än ett par timmar. Tack vare att solen är framme blir det inte så dåligt väder som vi nordbor förknippar med regn utan temperaturen ligger runt 30 grader.

  Ovanstående tidsangivelser för årstiderna gäller för västkusten. Ta därför en ordentlig funderare på när du vill åka och titta sedan efter var det kan vara bäst att åka i landet med hänsyn till dina önskemål. Värt att tänka på är att det inte behöver vara dåligt väder bara för att det är regnperiod i en viss del av landet. Detta kan med lite tur medföra att om du åker till den del som har lite sämre väder så kan det ändå vara bra väder. Dessutom är det oftast färre turister i dessa delar under denna period vilket gör det lättare att lära känna lokalbefolkningen och deras kultur bättre.

  Generellt kan man säga att den populäraste tiden att resa till Thailand är mellan november och februari eftersom vädret är tilltalande under denna tid. Väljer man att åka till södra Thailand är den bästa tiden att åka dit mellan mars och maj.
  Kontakta oss