- www.hackz.nu, din kompletta guide till Thailand -

 

 

Hem
Att tänka på
Backpack - resa på egen hand
Bangkok
Bergsfolk
Bröllop
Dykning
Ekonomi och näringsliv
Festivaler
Första resan
Golf
Historia
Innan du åker
Klimat
Köpa eller hyra hus eller lägenhet
Mat
Modern historia
Natur
Religion
Shopping
Thailand
Transportmedel

 •      BTS, Skytrain
 •      Buss
 •      Kanalbåt
 •      På egen hand
 •      Taxi
 •      Tuk-Tuk
 •      Tåg

 • Trekking
  Valuta
  Varningar
  Visum

  Festivaler

  I Thailand finns det flera olika festivaler under året och är en intressant upplevelse om man har möjlighet att besöka någon festival under sin semestervistelse.

   

  Kinesiska nyåret

  Eftersom många thailändare är kineser eller har sitt ursprung i Kina firas det kinesiska nyåret mycket i Thailand och är därmed en av de största högtiderna. Tidpunkten för högtiden är någon gång under januari eller februari. Det finns två viktiga delar i denna festival varav maten är den ena och fyrverkerier är den andra.

  Blomsterfestivalen

  I februari anordnas blomsterfestivalen i Chiang Mai och man kan under denna tid se blomsterdekorationer och arrangemang runt om i hela Chiang Mai.

  Songkran

  Songkran firas i april och är den ursprungliga nyårsfesten i Thailand. Denna festival kallas för vattenfestivalen vilket är ett ganska naturligt namn eftersom firandet går ut på att man får hälla vatten på alla man möter. Om du är i Thailand under denna festival får du alltså vara beredd på att bli blött om du vistas utomhus.

  Phukets vegetariska festival

  Phukets vegetariska festival har sitt ursprung i den kinesiska festivalen som hålls för att ära de nio kejsargudarna och har firats i över 150 år. Festivalen är en av den mest spektakulära festivalerna i Thailand och inträffar under de tio första dagarna under det nionde månvarvet enligt den kinesiska kalendern någonstans i september-oktober. Till att börja med reser man den tio meter höga "Lantern Pole" för att visa de nio kejsargudarna att festivalen börjar. Under Phukets vegetariska festival äter deltagarna enbart vegetarisk mat under minst tre dagar, men de flesta i tio dagar för att stärka både kropp och själ. Genom festivalen skrämmer man bort sjukdomar och onda andar. Även en hel del turister finns närvarande för att följa festivalen och genom att boka hotell i Phuket under tiden för festivalen finns möjlighet att få följa Phukets vegetariska festival på nära håll. Phukets gator fylls med karnevaler och folk som firar.

  Festivalens deltagare ägnar sig åt varierande självplågeri såsom att gå på glödande kol, klättra upp för stegar med steg av knivblad och att föra in föremål genom huden. Föremålen är knivar, nålar, spjut mm. Under självplågeriet uppträder utövarna som om de vore i trance och berörs inte av smärtorna de utsätter sig för.

  Under Phukets vegetariska festival skall deltagarna exempelvis avstå helt ifrån alkohol, sex, ljuga, röka och de ska vara rena, bära vita kläder mm., vilket det finns regler för som skall följas av deltagarna. Genom att föra oväsen med trummor och fyrverkerier under Phukets vegetariska festival (ju högre ljud ju bättre) håller man de onda andarna borta. Hela festivalen avslutas med ett stort fyrverkeri.

  Loi Krathong

  Loi Krathong är en av de festivaler som äger rum i november månad. Under Loi Krathong skickas gifta och förälskade par ut i en flotte där flottens förmåga att flyta talar om hur deras förhållande kommer att bli framöver. Det förekommer även att folk tillverkar och sätter ut små flottar som de gjort av bananblad. Dessa dekoreras med blommor, ljus och rökelse. Flottarna sjösätts för att hedra vattenandarna samt för att lägga alla dåliga saker som hänt bakom sig.

  Elefantfest

  Elefantfesten är en annan av de festivaler som äger rum under november månad. Under elefantfesten hyllar man elefanterna som är ett viktigt djur i Thailand då det används både som transportmedel och för arbete. Hyllningen sker genom att elefanterna visas upp på olika sätt. Två populära inslag är att de får dansa eller spela fotboll inför åskådarna.

   
  Kontakta oss